Tarasowo-ogródkowe barbeqju
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Tylko model Standard IV (to to wygląda jakby ktoś chciał oddać hołd Czarnemu Kotu )
https://www.tapis.pl/piece-chlebowe/model-4.jpg
https://www.tapis.pl/piece-chlebowe/model-4.jpg
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Chloru, paskudny fakt
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Kruszyn, obrzydliwy ale z boku ma grilla od razu
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Zastanawiam się nad zakupem mat na grilla ale wszystkie mają temp do 260*C ?
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Samorobny, kupny albo można zamówić wymurowanie, ale taki.komtur II pisze: ↑28 lut 2021, o 18:55Moze DIY dawno temu znalezione
https://www.wedlinydomowe.pl/chleb-domo ... od-podstaw
Niezbyt do mnie przemawiają te metalowe, bo nie rozumiem czym, oprócz źródła ciepła, mają się one różnić od piekarnika.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- damazia
- 3 gwiazdki
- Lokalizacja: z Damaziowa
- Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
- Polubił: 34 razy
- Polubione posty: 39 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Tak, zostało to zaplanowane. Pieczątkę urzędu nawet mamy .
Tak, też się nad czymś takim zastanawiałam, ale wszystko jest kwestią tego, kogo się uda znaleźć w okolicy do zrobienia czegoś takiego i za ile. Bo jak za miliony, to skończy się metalem. Trudno. Nie jestem jakąś totalną purystką, nie będę się zabijać o piec, zwłaszcza, że "warsztatem" kulinarnym i opanowaniem narzędzia da się ugrać wiele. Do tego klimacik siedzimy-na-tarasie-i-pichcimy-drewnem-popijając winko-lub-piwko doda "smaczku".
Jak robić piec samorobny typu lepianka, to raczej wolnostojący w "plenerze", ale mamy już zaplanowane to miejsce na tarasie, a tu wystrój rustykalno-lepiankowy, nie pasuje. Wolałabym, nawet jeśli wymurowany, to raczej nowocześniejszy look.
damazie chodzą parami
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Istotą pieca chlebowego jest to, że grzeje ciepłem zakumulowanym w ścianach i podłodze, równomiernie ze wszystkich stron, dlatego zwykle ma kształt półkuli albo półwalca z grubymi ścianami z szamotu. Na zewnątrz można go zabudować dowolnie, więc może wyglądać tak, jak ktoś sobie życzy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Dziś rozglądałem się za brykietem do grilla i natknąłem się na coś co zainteresuje może 'gazownikòw" szczerze nie widziałem tego jeszcze...
"...KAMIEŃ Z LAWY
Jeśli masz grill gazowy, powinieneś rozważyć zakup zestawu kamieni z lawy. Powstałe z osadu wulkanicznego, pomagają równomiernie rozprowadzić żar po powierzchni całego grilla. Wkłada się je pod ruszt, układając jeden obok drugiego na kształt równorzędnej mozaiki. Dzięki dostarczeniu takiego samego poziomu żaru do wszystkich części rusztu masz pewność, że wszystkie Twoje potrawy będą tak samo dopieczone i będą miały taką samą temperaturę. Jeśli grillujesz duże ilości jedzenia na grillu gazowym, powinieneś wyposażyć go w zestaw kamieni z lawy.
Kamienie wulkaniczne nie pomagają więc wytworzyć ciepła w grillu, a jedynie utrzymać jego stały poziom. Tą cechą różnią się do węgla oraz brykietu...."
"...KAMIEŃ Z LAWY
Jeśli masz grill gazowy, powinieneś rozważyć zakup zestawu kamieni z lawy. Powstałe z osadu wulkanicznego, pomagają równomiernie rozprowadzić żar po powierzchni całego grilla. Wkłada się je pod ruszt, układając jeden obok drugiego na kształt równorzędnej mozaiki. Dzięki dostarczeniu takiego samego poziomu żaru do wszystkich części rusztu masz pewność, że wszystkie Twoje potrawy będą tak samo dopieczone i będą miały taką samą temperaturę. Jeśli grillujesz duże ilości jedzenia na grillu gazowym, powinieneś wyposażyć go w zestaw kamieni z lawy.
Kamienie wulkaniczne nie pomagają więc wytworzyć ciepła w grillu, a jedynie utrzymać jego stały poziom. Tą cechą różnią się do węgla oraz brykietu...."
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Kruszyn, kamień z lawy jest super. Jedzenie z niego smakuje znacznie lepiej. Ja mojego używam na blacie kuchni, albo w piekarniku elektrycznym. Trochę długo się nagrzewa, ale warto.
Jest ryzyko, musi być wybór.
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
ptk22, nie mówię ,że nie . Po prostu spotkałem się z tym pierwszy raz do grilla. Steki na kamieniu podawane znam...
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
kruszyn...
chodzi o inne (niż palnik) rozprowadzenie ciepła. cegła szamotowa, "kamienie do pizzy", gruba płyta stalowa, parę polnych kamieni (tylko gabaryt trzeba dobrać, żeby się zmieściły)...
wszystko zrobi tę samą robotę.
a najlepiej grilla wyłożyć szamotem, ale tylko części "zewnętrzne". będzie i grill i piec chlebowy w jednym.
tylko dlaczego grill to grill, a piec to piec
takie same pomysły do piekarników (typowych, domowych) sprzedają. jest wiele osób zadowolonych z efektu. tyle, że (tak mi wychodzi z tego, co czytam), że większość ludzi, które kupiła te "kamienie do pizzy" nie ma... pieca do pizzy/chleba.
chodzi o inne (niż palnik) rozprowadzenie ciepła. cegła szamotowa, "kamienie do pizzy", gruba płyta stalowa, parę polnych kamieni (tylko gabaryt trzeba dobrać, żeby się zmieściły)...
wszystko zrobi tę samą robotę.
a najlepiej grilla wyłożyć szamotem, ale tylko części "zewnętrzne". będzie i grill i piec chlebowy w jednym.
tylko dlaczego grill to grill, a piec to piec
takie same pomysły do piekarników (typowych, domowych) sprzedają. jest wiele osób zadowolonych z efektu. tyle, że (tak mi wychodzi z tego, co czytam), że większość ludzi, które kupiła te "kamienie do pizzy" nie ma... pieca do pizzy/chleba.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Ja też nie mam i nie piekę na nim pizzy. Ale do podgrzania kanapki jak znalazł
Jest ryzyko, musi być wybór.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Sporo grilli gazowych ma fabrycznie takie kamienie.
Pierdzielisz się z grzaniem kamora, żeby kanapkę podgrzać?
- damazia
- 3 gwiazdki
- Lokalizacja: z Damaziowa
- Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
- Polubił: 34 razy
- Polubione posty: 39 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
A to ciekawe co piszesz. Pomyślę, poczytam. Dzięki.
Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o kamienie różnej maści, nawet do domowego piekarnika, to zaprzyjaźniony już teraz zawodowy piekarz, ongiś forumowiec, pokazał nam płytę blaszaną o 3 cm grubości. Kamień wymięka. Blacha szybciej się nagrzewa, a oddaje ciepło tak samo równomiernie.
damazie chodzą parami
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 92 razy
- Polubione posty: 158 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Tak się zastanawiam ilu z nas byłoby w stanie odróżnić smak pizzy, chleba robionego w klasycznym piecu chlebowym opalanym drewnem od tego robionego w piecu elektrycznym. Oczywiście walory wizualne i klimat tradycyjnego wypieku robi jakąś robotę, ale efekt końcowy jest bardzo podobny.
Mimo wszystko mam ochotę, w swoim domu postawić piec kaflowy do wypieku chleba i pizzy
Mimo wszystko mam ochotę, w swoim domu postawić piec kaflowy do wypieku chleba i pizzy
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (2 mar 2021, o 07:07)
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 92 razy
- Polubione posty: 158 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Do mnie też nie przemawia, bo typowy piec elektryczny do pizzy ma górne, dolne grzałki i płytę szamotową. Do tego ma niewielką wysokośc w stosunku do długości i szerokości co sprzyja równomiernemu rozprowadzeniu temperatury. Te piece z linku w zasadzie nie różnią sie zbytnio od piekarnika.Gal pisze: ↑28 lut 2021, o 20:13Samorobny, kupny albo można zamówić wymurowanie, ale taki.komtur II pisze: ↑28 lut 2021, o 18:55Moze DIY dawno temu znalezione
https://www.wedlinydomowe.pl/chleb-domo ... od-podstaw
Niezbyt do mnie przemawiają te metalowe, bo nie rozumiem czym, oprócz źródła ciepła, mają się one różnić od piekarnika.
Edyta. Pisząc o linkach miałem na myśli te wcześniej podawane chyba przez damazię
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Alan, Alan, Alan!, nie mam wyjścia. Inaczej miałbym poczucie, że wydałem kasę na kamień bez sensu
A tak na serio to jak palę pod kuchnią to kamień nagrzeje się przy okazji.
A tak na serio to jak palę pod kuchnią to kamień nagrzeje się przy okazji.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Kruszyn (2 mar 2021, o 07:11)
Jest ryzyko, musi być wybór.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
półkolisty kształt sprawia, że odbite ciepło kumuluje się centralnie i chleb jest równo upieczony, a nie surowy w środku a boki spalone.damazia pisze: ↑2 mar 2021, o 00:54A to ciekawe co piszesz. Pomyślę, poczytam. Dzięki.
Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o kamienie różnej maści, nawet do domowego piekarnika, to zaprzyjaźniony już teraz zawodowy piekarz, ongiś forumowiec, pokazał nam płytę blaszaną o 3 cm grubości. Kamień wymięka. Blacha szybciej się nagrzewa, a oddaje ciepło tak samo równomiernie.
Jest ryzyko, musi być wybór.
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
I nie ma innych, bo wszystkie to włókno szklane pokryte teflonem, a ten zaczyna płynąć koło 300C. Max. temperatura pracy stałej teflonu to ok 200C, przedłużonej 250-260C, a chwilowej 300C. Powyżej tego będziesz miał steka "z poślizgiem".
Te maty (a lepiej siatki) nadają się do warzyw/pieczarek itp. nie do steków.
Racja. O ile łatwo odróżnić kurczaka z piekarnika gazowego od tego z elektrycznego, to z elektrycznego vs chlebowego dużo trudniej, jeżeli w ogóle możliwe. Ale mam jedno doświadczenie, które mnie skłania do myślenia, że może jednak jest różnica: Kiedyś była taka knajpa w remontowanym "Europejskim" - "U kucharzy" się nazywała (nie wiem czy jeszcze istnieje). Mieli stałe menu, a w nim był "Żółty kurczak kukurydziany z pieca chlebowego". Był wydawany tylko raz dziennie koło południa (bo był pieczony w piecu po wyjęciu chleba) i przyznam, że nigdzie poza tą knajpą nie jadłem równie doskonale upieczonego kurczaka - rozpadał się, mięso było soczyste, a skórka ledwie złota, ale wypieczona, a nie glutowata. Bardzo trudno uzyskać te wszystkie cechy razem. No i zacząłem się zastanawiać czy to nie jest efekt pieca (tak twierdzili tamtejsi kucharze). Problem w tym, że tam były dwie zmienne - piec i kurczak. Bo kurczak to był taki francuski maluch karmiony kukurydzą. Ale udało mi się takie kupić i zacząłem eksperymentować w moim piekarniku. Nie to, że były złe, ale nigdy (na 4 próby) nie udało mi się uzyskać takiego efektu - w rękawie czy bez, z parą czy na sucho - zawsze coś było źle. Albo za suchy, albo mięso przylegało do kości, albo skórka spalona / glutowata. No to kupiłem jeszcze dwa i upiekłem w tandorze. I tu efekt był chyba najbardziej zbliżony do oryginału, więc może coś jest w tym pieczeniu "ciepłem zakumulowanym".
A jeszcze co do kamieni - nie każdy kamień się nadaje do pizzy/ciasta, co sprawdziłem sam. Pękł mi blat stołu z marmuru, to pociąłem go na kawałki pasujące do piekarnika i zacząłem próbować. Zauważyłem jedną rzecz - zwykle spód był niedopieczony bez względu na to jak długo rozgrzewałem kamień. Podpytałem znajomego Włocha, on zapytał swojego pizzaiolo i dostałem odpowiedź, że tylko szamot albo lawa się nadają, bo są porowate i wchłaniają wilgoć. Granity, marmury - nie. Na takich kamieniach spód pizzy się gotuje, a nie piecze. W sumie podobnie jak z mokrym stekiem, więc może to prawda.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Rozebrałem taką kuchnię ale kiedyś ją złożę ponownie. Jako dzieciak uwielbiałem plasterki surowego ziemniaka sobie na takiej przypiekać. I niektóre grzyby w sezonie.
Jest, u babci był piec chlebowy i dodatkowo brandura. Ziemniaczanego puree zapieczonego w taki sposób nie udało się skopiować w żadnym piekarniku.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (2 mar 2021, o 15:47)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
FUX, byłem z rana w Obi,jedz zobacz bo już jest wystawka wiosenno letnia. Grille gazowe zaczynają się od 599 ,naprawdę fajnie wyglądają. Na pewno nie jak Webber ale dwa sezony będą śliczne później możesz wymienić na nowy. Myślę ,że z cztery będą za cenę jednego Webera. Wybór masz wszelaki jak tylko chcesz.
Gal, w dawnych odległych czasach ...(kurwa zaczynam się łapać ,że 50 za chwilę....trzeba może coś się napić z tej okazji ;) ) mojego taty przyjaciel miał piekarnię na Grochowie, Jeszcze po tacie no i tam czasem odbywały się małe spotkania....ja jako sraluch średniego wieku na początku mogłem stać przy piecu czasem coś pomóc no i oczywiście się nie raz się oparzyć a później siedzieć z dorosłymi i coś wysłuchać. Później jako sraluch wieku starszego i juz uczeń gastronomika byłem ganiany jak bura suka od pieca do stółu itd .... Ale za to miałem też szanse pojeździć dodgem Ramemi i to nie po podwórku tylko dostawałem kluczyki i kasę na paliwo( bo paliło to okrutnie) i szałem po mieście jak dzik . Dodge to ustrojstwo o strasznej mocy jak na tamte czasy w automacie z fotelami lotniczymi no i miał piękny lakier we wszystkich odcieniach niebieskiego od podwozia do dachu. damazia, pewnie stwierdziłaby że na dachu to już był granatowy albo jakiś taki odcień którego normalny facet nawet nie ummie wypowiedzieć . No bajka,ale wracamy do tematu bo w końcu to forum motoryzacyjne.... Jak można się domyślić spotkania te było stricte towarzyskie i opierały się na byłej filozofii Chlejad .Więc co mogło być robione na tzw zakąskę ? A raczej w czym była robiona zakąska ...w piecu opalanym drewnem do tego chyba był z kafli (przynajmniej przód ). Naprawdę jadłem z tego pieca prosiaki ,kiełbasy i masę rożnych pysznych potraw. Smak jest inny,niezaprzeczalnie. Na pewno było te dużo lepsze mięso ale cóż ...chcemy aby wszystko było miękkie, szybko się gotowło i było tanie,wiec mamy chemie obecnie.Gal pisze: ↑2 mar 2021, o 09:07Ale mam jedno doświadczenie, które mnie skłania do myślenia, że może jednak jest różnica: Kiedyś była taka knajpa w remontowanym "Europejskim" - "U kucharzy" się nazywała (nie wiem czy jeszcze istnieje). Mieli stałe menu, a w nim był "Żółty kurczak kukurydziany z pieca chlebowego". Był wydawany tylko raz dziennie koło południa (bo był pieczony w piecu po wyjęciu chleba) i przyznam, że nigdzie poza tą knajpą nie jadłem równie doskonale upieczonego kurczaka - rozpadał się, mięso było soczyste, a skórka ledwie złota, ale wypieczona, a nie glutowata. Bardzo trudno uzyskać te wszystkie cechy razem. No i zacząłem się zastanawiać czy to nie jest efekt pieca (tak twierdzili tamtejsi kucharze). Problem w tym, że tam były dwie zmienne - piec i kurczak. Bo kurczak to był taki francuski maluch karmiony kukurydzą.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Wiem, oglądałem w zeszłym roku i jak się coś raz zobaczy, to już się nie odzobaczy.Kruszyn pisze: ↑2 mar 2021, o 11:35FUX, byłem z rana w Obi,jedz zobacz bo już jest wystawka wiosenno letnia. Grille gazowe zaczynają się od 599 ,naprawdę fajnie wyglądają. Na pewno nie jak Webber ale dwa sezony będą śliczne później możesz wymienić na nowy. Myślę ,że z cztery będą za cenę jednego Webera. Wybór masz wszelaki jak tylko chcesz.
Dokładnie tak. Żona do dzisiaj wspomina pieczone kaczki, kurczaki w brytfannie w piecu kaflowym u swojej ciotki, do której za dzieciaka jeździła na wakacje. Diabli wiedzą, czy inne mięso wtedy było, czy kucharka z ciotki prima sort, piec, albo kompilacja wszystkiego. Na 30 dostałem pieczone prosię w piecu chlebowym. Ludzi trochę było ale i tak jedliśmy do wtorku.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Kruszyn (2 mar 2021, o 16:55)
Dolce far niente
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
Te Panie estetyczny.....bez przesady te powyżej tysiąca nie są źle. Sam mam Landmana węglowego kiepskie opinie miał ,że spasować ciężko itp....zlozylem i drugi rok mu leci... Co ciekawe znaczek na Jameston a pudełko było Landmana ha ha więc jakaś kurwa hybryda
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Tarasowo-ogródkowe barbeqju
https://activa-grill.pl/search.php?text=11245+
z tego u kogoś jedliśmy. Dobrze, aż za, się nagrzewa i trzyma ciepło. Wyszło suche ale nie spalone. Poszło pół paczki drewna na raz. Za dużo.
z tego u kogoś jedliśmy. Dobrze, aż za, się nagrzewa i trzyma ciepło. Wyszło suche ale nie spalone. Poszło pół paczki drewna na raz. Za dużo.
Dolce far niente